Група компаній «Укртепло» модернізує Заплазський цукровий завод на Одещині – на ньому буде налагоджене виробництво біоетанолу

Крім біоетанолу, на потужностях цукрового заводу працюватиме біоТЕЦ, сонячна електростанція, а також вироблятиметься синтез-газ. 

За словами засновника групи компаній «Укртепло» Івана Надєїна, об’єм виробництва біоетанолу із органічної сировини (зернової соломи та стебел кукурудзи) складе близько 50 тис. тонн щороку. Запланована потужність сонячної електростанції – 10 МВт, біоТЕЦ – 12 МВт.

«Запуск нового виробництва дасть можливість створити більше 400 робочих місць. Крім того, місцева громада отримає ресурс для розвитку – податки сплачуватимуться до місцевого бюджету», – повідомив Іван Надєїн.

Нагадаємо, в грудні 2010 року було прийнято рішення про банкрутство Заплазського цукрового заводу. Підприємство, яке входило в десятку підприємств харчової галузі СРСР і яке здатне переробляти до 3-х тис. тонн сировини щодоби, вже кілька років, як повністю зупинилося.

«Ми даємо заводу друге життя, повністю модернізуємо, встановлюємо сучасні технологічні лінії і запускаємо виробництво сучасного пального, попит на яке щороку зростає», – зазначив засновник групи компаній «Укртепло».

Виробництво біоетанолу стане ще одним напрямком діяльності групи компаній «УкрТепло», яка спеціалізується на виробництві різних видів енергії із відновлюваних джерел. Зазначимо, що в останні роки все більшого значення на ринку біопалива надається біоетанолу другого покоління, який у порівнянні із етанолом першого покоління виробляється із нехарчової сировини та має більшу ступінь екологічності. Зокрема, біоетанол із целюлози дозволяє на 95% знизити об’єм викидів парникових газів.