Група компаній «Укртепло» побудувала міні-гідроелектростанцію на Вінничині

Встановлена потужність нового об’єкту – 0,18 МВт, міні-гідроелектростанція розташована в селі Уладівка Вінницької області. Це перший об’єкт малої гідроенергетики в портфелі проектів ГК «Укртепло». Компанія планує розбудовувати мережу малих ГЕС, наразі вже розпочалося будівництво другого об’єкту у Вінницькій області.

Об’єм інвестицій в уладівську міні-гідроелектростанцію склав близько 13 млн. грн. Закуплено та встановлено сучасне обладнання, об’єкт працює в автоматичному режимі. Протягом року міні-ГЕС вироблятиме 1,2-1,3 млн. кВт*год. електричної енергії.

«Для виробництва такого об’єму електроенергії потрібно сотні тонн вугілля антрацитової групи. У нинішніх умовах це дефіцитний вид палива, відтак проект принесе велику користь. Мережа малих ГЕС по всій країні допомогла б зменшити нашу залежність від імпортованого вугілля і покращити екологічну ситуацію», – зазначив засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн.

Мала гідроенергетика має великий потенціал, адже ще декілька десятків року в Україні працювало 1 тис. малих ГЕС. Сьогодні нараховується близько 100 працюючих об’єктів.

За словами засновника групи компаній «Укртепло», запуск міні-гідроелектростанції допоможе місцевій громаді вирішити частину соціально-економічних проблем. Очікується, що нове підприємство сплачуватиме близько 1,3 млн. грн. податків та зборів. Всі ці кошти відраховуватимуться в місцеві бюджети.

«Це класична ситуація win-win, коли робота нового об’єкту приносить користь всім без винятку: країні, компанії, місцевим громадам. Робляться нові капіталовкладення, оновлюється інфраструктура, створюються робочі місця, сплачуються податки. Відновлювана енергетика здатна стимулювати економічне зростання в країні, ми продовжимо працювати у цій сфері, бо для нас відновлювані джерела та енергонезалежність країни – топ-пріоритет», – підсумував Іван Надєїн.

Група компаній «Укртепло» – лідер українського ринку виробництва теплової енергії з відновлюваних джерел. Компанія створена в 2011 році і наразі працює в 14 областях України, а також в ряді інших країн – Молдові, Угорщині. На рахунку компанії більше 1000 реалізованих проектів. В Україні компанія модернізувала і перевела з газу на біопаливо більше 100 котелень.