Біопаливо замість газу: «Укртепло» виробила 130 тис. Гкал тепла з відновлюваних джерел і зекономила понад 16 млн. куб. блакитного палива

Група компаній «Укртепло» продовжує розширювати власну мережу котельних на біопаливі і нарощувати виробництво теплової енергії з відновлюваних джерел.

За підсумками опалювального сезону 2016-2017 рр. «Укртепло» виробила 130 тис. гігакалорій тепла. Для такої кількості теплової енергії знадобилося б понад 16 млн. кубометрів газу, але замість газу було використано біопаливо (пелети, брикети, дрова). Відтак на цей об’єм вдалося зменшити споживання блакитного палива в Україні. 

Наразі ГК «Укртепло» володіє 110 котельнями в 14 регіонах країнах сумарною потужністю понад 158 МВт. Це найбільша мережа об’єктів на біопаливі в Україні. Загалом компанія забезпечує теплом понад 400 споживачів і опалює близько 1,3 млн. квадратних метрів.

«Виробництва тепла з відновлюваних джерел має значний кумулятивний ефект. Ми не лише постачаємо тепло та гарячу воду, ми стимулюємо розвиток національного виробництва. Кожен зекономлений кубометр імпортного газу – це додаткові робочі місця, податки, покращення торгового сальдо, зміцнення гривні. А крім того, зменшення політичних ризиків, адже у всьому світі енергоносії є інструментом геополітики», – зазначив засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн.

За його словами, Україна в найближчі роки може значно збільшити виробництво тепла з відновлюваних джерел. Попит зростає, оскільки біопаливо дешевше за газ. Крім того, зменшується тиск монополій, які стримують конкуренцію. Зокрема, в 2017 році було прийнято законопроект 4334. Документ передає право місцевим органам влади встановлювати тариф на теплову енергію на рівні 90% від чинного тарифу на тепло з газу для бюджетних установ і населення.

Закон дасть можливість скоротити імпорт газу на 3 млрд. кубометрів, збільшити до 20 тис. кількість нових робочих місць і залишити в економіці країни не менше 18 млрд. грн.

Група компаній «Укртепло» – лідер українського ринку виробництва теплової енергії з відновлюваних джерел. Компанія створена в 2011 році і наразі працює в 14 областях України, а також в ряді інших країн – Молдові, Угорщині. На рахунку компанії понад 1000 реалізованих проектів. В Україні компанія модернізувала і перевела з газу на біопаливо понад 100 котелень.