Дохідність вирощування енергетичної верби — понад 30%

Енергетична верба — шлях до незалежної енергетики та стабільного бізнесу, до того ж це економічно вигідно. Таку думку висловив Севастян Трушевський, директор з розвитку ТОВ «УКРААГРОЕНЕРГО» (входить в склад групи компаній «Укртепло»), під час виступу на семінарі про енергетичні культури в рамках міжнародної агропромислової виставки 21 лютого.

Нагадаємо, що серед усіх відновлюваних джерел енергії саме біоенергетика має найбільший потенціал.

«Ми прийшли до абсолютно простого рішення — закладати власні плантації енергетичної верби. Питання — чи було воно правильним? Минуло вже 4 роки, в нас є досвід, успіхи. Динаміка цін на тверде біопаливо значно зросла. З 2015 року і на сьогоднішній день ми бачимо, що ціна пелети виросла більш ніж удвічі. Внутрішня норма доходності вирощування енергетичної верби — понад 30%. Хочу підкреслити , що на наших плантаціях ми використовуємо виключно шведські сорти енергетичної верби, оскільки вони є високоефективними», — розповідає Трушевський.

«Укртепло» володіє власним Центром вирощування енергетичної верби — сучасним інноваційним простором з вирощування енергетичних рослин. Важливо те, що інвестиції повністю окупаються під час збору другого врожаю — 1000 євро становить середня вартість закладення 1 га, також 1 га плантації енергетичної верби = 20 т біомаси в рік = 4,5 тис. м3 природного газу = 36 Гкал.

Agropolit