Група компаній «Укртепло» створила Центр вирощування енергетичної верби

Центр вирощування саджанців енергетичної верби функціонує у Київській області на площі в 50 га. Тут навесні цього року ГК «Укртепло» висадила маточник із шведських сортів цієї рослини, компанія закупила їх безпосередньо в скандинавських постачальників. Перший урожай саджанців енергетичної верби буде зібрано вже осінню цього року. «Укртепло» планує постачати їх вітчизняним компаніям, зацікавленим у вирощуванні енергетичних рослин і отриманні додаткових доходів від власних та орендованих земель.

«В Україні 4 млн. га малопродуктивних земель, на яких можуть вирощуватися енергетичні рослини. З переходом на ринкові ціни на газ кількість котелень на відновлюваних джерелах енергії зростатиме в геометричній прогресії. Відповідно, виникне питання, де брати сировину. Тріска енергетичної верби – чудовий варіант, оскільки рослина невибаглива, її вирощування не потребує великих інвестицій», – зазначив засновник ГК «Укртепло» Іван Надєїн.

Він наводить приклад європейських країн, особливо, Скандинавії, Великобританії, Ірландії та Польщі, де цей вид бізнесу є досить популярним. Тріска енергетичної верби використовується переважно на теплоелектростанціях та приватних котельнях для виробництва тепла і гарячої води.

В Україні вирощування енергетичної верби знаходиться в зародковому стані, разом з тим за останні два роки значно зросла кількість котелень на відновлюваних джерелах, через що час від часу виникає дефіцит сировини. Зокрема, станом на 1.01.2015 року налічувалося 885 об’єктів встановленою потужністю 1,5 ГВт. Протягом 2015-2016 рр. число котелень збільшилося, як мінімум, вдвічі.

«Ми створити нову бізнес-одиницю, яка спеціалізується виключно на енергетичній вербі та супроводженні бізнес-проектів по вирощуванню енергетичних рослин. В минулому році висадили енергетичну вербу для власних потреб, а навесні цього року заклали маточник. Для маточника купували шведські сорти, як результат, за два місяці окремі саджанці енергетичної верби сягають 1,8 метра у висоту», – повідомив директор з розвитку «Украгроенерго» (входить в склад «Укртепло», спеціалізується на енергетичних рослинах) Севастян Трушевський.

«Укртепло» надає повний спектр послуг для компаній, які вирощують енергетичні рослини.

Це:

  • виїзд на місце, де планується висадження енергетичних рослин;
  • відбір проб ґрунту;
  • консультування щодо необхідних агротехнічних заходів з підготовки земель;
  • висадка енергетичних рослин;
  • супроводження протягом першого року.

Передбачається, що в майбутньому частину тріски енергетичної верби ГК «Укртепло» купуватиме для власних потреб, оскільки компанія володіє всеукраїнською мережею котелень на відновлюваних джерелах.