Відключення газу у Славутичі: місто не замерзає завдяки котельні на біопаливі

Котельня потужністю 10,5 МВт належить групі компаній «Укртепло». Об’єкт на 40% забезпечує потреби міста у тепловій енергії та гарячій воді. Перш за все, дитячі садки, школи, медичні заклади та інші об’єкти соціальної сфери.

«Котельня працює на біопаливі. Оскільки місту повністю відключили газ, ми залишаємося єдиними постачальниками тепла та гарячої води. Завдяки котельні Славутич не замерзає, ключові об’єкти міста працюють в нормальному режимі. Ми перебуваємо на постійному контакті з місцевою владою і робимо все від нас залежне для нормального теплозабезпечення», – повідомив Іван Надєїн, засновник групи компаній «Укртепло».

За його словами, прецедент з відключенням газу взимку посеред опалювального сезону ще раз свідчить про те, що Україні потрібно використовувати всі можливості для заміщення блакитного палива відновлюваними джерелами енергії. Адже газ лише дорожчатиме і немає жодних гарантій, що на місці Славутича не опиниться будь-яке інше місто.

Нагадаємо, у Славутичі в найближчі роки планується створити зелений» енергетичний кластер, щоб місто змогло повністю відмовитися від використання природного газу в житлово-комунальному господарстві. Після котельні на біопаливі, яка є найбільшим об’єктом подібного типу в Україні, планується будівництво біоТЕЦ на відновлюваних джерелах енергії загальною потужністю 12,5 МВт на годину електричної енергії, яка також вироблятиме 25 ГКал/год теплової енергії.

Крім того, неподалік Славутича буде висаджено близько 1 500 га енергетичної верби. Це дасть можливість забезпечити котельню та біоТЕЦ деревинною сировиною.

Відповідний Меморандум про співпрацю Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження в України, Славутицькою  міською радою і групою компаній «Укртепло» було підписано 20 листопада 2017 року.

Меморандум підписали голова Держенергоефективності Сергій Савчук, міський голова Славутича Юрій Фомічев та засновник групи компаній «Укртепло» Іван Надєїн.

Документ діє в рамках Європейської ініціативи «Угода мерів щодо Клімату і Енергії» і відповідно до «Плану Дій Сталого Енергетичного Розвитку» (ПДСЕР). Меморандум визначає принципи і напрями співпраці між його підписантами на 2017 – 2020 роки.

Група компаній «Укртепло» – один із лідерів відновлюваної енергетики в Україні. Компанія створена в 2011 році й наразі працює в 14 областях України, а також в ряді інших країн – Молдові, Угорщині. На рахунку компанії понад 1 000 реалізованих проектів.

Основні напрямки діяльності: виробництво теплової енергії з відновлюваних джерел; спільне виробництво з одним зі світових лідерів Kara Energy Systems промислових котлів потужністю до 15 МВт; виробництво біоетанолу; вирощування енергетичних рослин; виробництво електроенергії на об’єктах малої гідроенергетики (малі ГЕС), а також на об’єктах сонячної та вітрової енергетики; виробництво електроенергії на полігонах твердих побутових відходів шляхом дегазації та видобутку звалищного газу та ін.