На Рівненському сміттєзвалищі почала працювати біогазова станція

Новий об’єкт вироблятиме електроенергію і допоможе запобігти виникненню пожеж, подібних тій, що сталася на сміттєзвалищі під Львовом у минулому році.

Проект будівництва першої біогазової станції на Рівненщині реалізував один з лідерів української відновлюваної енергетики, група компаній «Укртепло». Вартість будівництва склала 20 млн. грн.

Потужність об’єкту – 500 кВт⋅год. Очікується, що біогазова станція щороку видобуватиме 2,5-4 млн. куб біогазу, за допомогою якого вироблятиме понад 4 млн. кВт⋅год.

За словами засновника групи компаній «Укртепло» Івана Надєїна, проект має велике соціальне значення, адже в Україні багато проблем із побутовими відходами.

«Понад 90% твердих побутових відходів вивозиться на сміттєзвалища, де накопичується і загрожує всьому живому навколо. У розвинутих країнах зовсім по-іншому. Один із методів вирішення проблеми – використання побутових відходів як джерела енергії. Наприклад, в Європі із побутових відходів щороку виробляється понад 30 млрд кВт-год електроенергії та 67 млн Гкал теплової енергії, що дозволяє забезпечити енергоресурсами 14 млн. жителів. Виникає питання – хіба ми гірші і не можемо щось подібне зробити в Україні?», – зазначив Іван Надєїн.

Відтак ГК «Укртепло» вирішило почати будівництво біогазових станцій. Перший подібний проект вдалося реалізувати на Рівненщині.

«Для нас це новий досвід, але я впевнений, що нам вдасться масштабувати його як мінімум на декілька регіонів і після запуску мережі біогазових станцій ми зможемо розпочати переробку твердих побутових відходів», – повідомив засновник групи компаній «Укртепло».

ГК «Укртепло» створена у 2011 році, компанія спеціалізується на проектах у відновлюваній енергетиці. Основні напрямки діяльності – виробництво теплової та електричної енергії з відновлюваних джерел, виробництво промислових і побутових твердопаливних котлів, вирощування енергетичних рослин. На рахунку компанії понад 1 000 реалізованих проектів, зокрема, будівництво мережі міні-гідроелектростанцій, біоТЕЦ, біоетанольного заводу другого покоління в Одеській області та багатьох інших.